Prechod pohorím Čergov

Miesto nášho stretnutia bol osobný vlak, ktorý smeroval z Košíc do Lipian. Stretli sme sa tu z Košíc, Prešova a Sabinova.

Z obce Ďurková naše kroky smerovali na náš prvý cieľ Minčol – najvyšší vrch pohoria Čergov. Po miernom stúpaní sme sa dostali na vrchol a o chvíľku sme prešli po hrebeni až k nášmu prvému cieľu. Pekné výhľady, ktoré sa nám naskytli, ako aj zbieranie čučoriedok nám zabralo nekrátky čas.

Keď sme si oddýchli, vybrali sme sa k nasledujúcemu cieľu – chate Čergov. Krásnou hrebeňovou cestou – chvíľku hore, chvíľku dole – sme sa k nej postupne približovali. Podcenili sme ale situáciu a asi dve hodiny pred cieľom nám došla voda, takto sme mali možnosť vyskúšať si, aké je to nemať vodu a aké je sa k nej na chate Čergov dostať. Pri chate sme sa rozdelili na tých, čo budú spať dnu a tých, čo budú spať pod holým nebom. Občerstvili sa a išli spať.
Ráno po raňajkách sme sa vybrali k nášmu poslednému cieľu – mestu Prešov. Asi po dvoch hodinách sme prišli k dedinke Hradisko, kde sa nám naskytli nádherné výhľady z lúk. Za pár minút sme dorazili aj k miestnemu kostolíku na vŕšku, kde sme stretli aj kňaza, ktorý nám poprial všetko dobré, aby sme šťastlivo došli. Odtadiaľ nasledovala cesta na sedlo pod Strážou a hneď sme boli v Šariši. Po cyklochodníku sme prišli až do Prešova.

Tento prechod nás zase presvedčil o malebnosti a úchvatnosti našej krajiny a dal nám možnosť spoznať sa navzájom, ako aj spoznať nových ľudí a upevniť si lepšie vzťahy.

Maroš Ambróz