Exkurzia v Ekocentre SOSNA v Družstevnej nad Hornádom (9. 3. 2012)

Každý bude určite raz postavený pred otázku: ako si zabezpečiť bývanie? Keď hľadáme na túto otázku odpoveď lacnú a účinnú, tak sa dostaneme k našim predkom, ktorí bývali jednoducho a dobre. Na stavbu svojho obydlia využívali zvyčajne materiály, ktoré sa nachádzali okolo nich, boli funkčné a nenáročné na údržbu. Poučení našimi predkami sme hľadali podobnú alternatívu v súčasnej dobe a našli sme ju.

Ako demonštrácia využitia prírody pri stavbe, ale nie len pri nej slúži Ekocentrum SOSNA v Družstevnej pri Hornáde.

V piatkový večer sme sa tam vybrali načerpať inšpirácie do budúcnosti. Po krátkom oboznámení sa s o.z. SOSNA nám predstavili konštrukciu ekocentra, materiály, ktoré boli použité pri výstavbe z miestnych zdrojov, alternatívne využitie energie v kombinácii turbo krbu, solárneho panelu a pre prípad núdze elektrického ohrevu. Každého asi najviac zaujala separačná toaleta. V ďalšej časti sme sa dozvedeli o pestovaní rastlín, vytvorení jazierok, tvorby ekologických záhrad a veľa iného. Exkurzia nás veľmi inšpirovala, keďže máme ambíciu vytvoriť si komunitu, ktorá bude sebestačná a ekologická so všetkým, čo k tomu patrí. Na záver by som chcel poďakovať o.z. SOSNA za motivačnú prehliadku. Verím, že sa do ekocentra ešte vrátime.

 

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Po návšteve ekocentra som napísal podakovanie do o.z. SOSNA:
Dobrý deň
Chcel by som sa ešte raz poďakovať za exkurziu v ekocentre.
A posielam aj článok čo som napísal : http://nss.sk/2630/exkurzia-v-ekocentre-sosna-v-druzstevnej-nad-hornadom-9-3-2012
S pozdravom Maroš Ambróz

Dobrý deň,
na jednej strane je dobre, že sa zaujimate o takéto alternatívne myšlienky, na druhej strane musím napísať nasledujúce riadky, ktoré sú nižšie:

o.z. SOSNA sa od svojho začiatku rezolútne dištancuje od akýchkoľvek nacionalistických a extrémistických skupín a združení.
Po prezretí činnosti a zamerania vašej organizácie, ktorá je naviazaná aj na politické strany a po konzultáciách s ľuďmi informovanými o vašich aktivitách je nám jasne, že vaša činnosť a filozofia je absolútne v rozpore s filozofiou našou.

Vašu návštevu v našom Ekocentre považujeme za náš hlboký omyl. Preto na našej web stránke budeme mať odteraz jasne uvedené, že exkurzie v našom zariadení nebudú poskytnuté skupinám, ktoré šíria rasovú, národnostnú a ideologickú neznášanlivosť.

SOSNA si dôrazne NEPRAJE akékoľvek spojenie svojho mena so združením Nové slobodné Slovensko.

RNDr. Silvia Szabóová
riaditeľka