Ľadový kúpeľ, skúška odolnosti a odvahy

Článok, ktorý práve čítate sa venuje otužovaniu a budovaniu pevnej vôle a odvahy. Otužovanie je krásna záľuba, ktorá je vhodná pre každého zdravého človeka, pretože sa nejedná o fyzicky náročnú aktivitu, ale ide o potláčanie strachu zo studenej vody a s tým spojenej psychickej bariéry. Pri otužovaní je dobré začať postupne. Na začiatok stačí minúta aj menej v ľadovej vode v prírode. Určite je dobré neprepínať svoje možnosti a počúvať svoje telo. Keď sa necítime veľmi dobre, je lepšie opustiť vodu a zohriať sa na brehu teplým čajom a fyzickou aktivitou (skákaním, kratším pobehovaním alebo kľukmi). Stále treba myslieť na to, že u bežného netrénovaného človeka môže po 5 minútach nastať podchladenie a s takým stavom sa ťažko vyrovnáva. Pri vchádzaní do vody je nutné zachovať postupnosť. Nehádzať sa, lebo môže nastať šok a s ním aj problém pri nadýchnutí či dokonca srdcový kolaps (ľudia so slabým srdcom), čo má väčšinou fatálne následky. Takto sa príjemný zážitok z nového poznania môže skončiť tragicky. Plávať odporúčam pri brehu. Vo vode, kde mám isté dno pod nohami. Pravidelným otužovaním organizmus lepšie znáša teplotné extrémy, letné aj zimné. Je to príjemné odbúravanie stresu, budovanie odvahy a psychickej odolnosti, ktoré sa nám v zlých časoch zimného obdobia pri túre alebo iných výnimočných stavoch, kedy sme odkázaní na prežitie v zimnom období, určite hodia. Zároveň nám dávajú väčšiu možnosť vydržať, lebo keď chceme prežiť, musíme sa činiť a budovať pevnú vôľu, železnú odolnosť a zdravie.
Otužovanie je určite dobré kombinovať s nejakou kardio aktivitou (beh, cyklistika, bežky a akýkoľvek šport, kde zvyšujeme činnosť srdca), lebo tým svoje srdce udržiavame v dobrej kondícii, čo je tiež veľmi dôležité, pre dlhodobé pestovanie tejto činnosti.

Otužovanie má aj svoju športovú časť a síce v plávaní v ľadovej vode. Súťaží v preplávaní určitého úseku vo vode, ktorá ma menej ako4°C. Nie je dobré plávať viac ako 5 minút, pretože pri pobyte v ľadovej vode sa sťahujú svaly chrbta aj končatín a aj pre trénovaného plavca sa extrémne spomaľuje plavecký štýl a obratnosť.

Týmto článkom by som vás chcel motivovať a už čoskoro pozvať na otužovanie členov NSS ale aj širokej verejnosti. Podujatie, ktoré budeme organizovať pod názvom „Ľadová stovka a minúta“. O mieste a termíne tejto udalosti, vás budeme informovať na našej webovej stránke.

 

 

Richard Stohl