Výlet na Ďurkovec

Je nedeľa 18. decembra ráno a mladí národovci sa schádzajú  v malebnej obci Runina na východe Slovenska, aby sa vydali zdolať vrchol Ďurkovec. Privítala nás krásne zasnežená krajina s asi 25cm snehovou pokrývkou, čiže sme mali ideálne podmienky na zimnú prechádzku. Zišli sme sa ľudia z viacerých miest Slovenska: Liptovský Mikuláš, Košice, Prešov a Vranov nad Topľou. Túra mala svoje čaro a aj obtiažnosť, pretože stúpaním pribúdal sneh a hore na hrebeni nás miestami čakala aj bohatá, asi metrová nádielka snehu. Tým pádom sa nenáročná túra z 2 hodín pretiahla na 3 hodinové stúpanie. Po príchode na vrchol, nás čakala hmla a teplota -6°C, takže z krásnych výhľadov nebolo nakoniec nič, ale aj tak malo okolité prostredie svoje pekné a mrazivé čaro. Pri ceste dole to išlo samo a rýchlo v hlbokom snehu miestami aj na zadku 🙂

Ešte na záver by som chcel uviesť malé geografické a faktické údaje o jednom z najkrajších kútov malebného východného Slovenska.

Národný Park Poloniny je najmladší národný park, vyhlásený bol 23. 9. 1997 o rozlohe 298 km². Najvyšší vrch je Kremenec (1221m.n.m), ktorý je zároveň aj najvýchodnejším miestom Slovenskej Republiky, na Poľsko – Ukrajinsko – Slovenskom pohraničí. Nachádza sa tu aj jeden z najvýznamnejších pralesov na Slovensku – Stužický prales, s prevahou bukov, jedlí a javora horského. Niektoré jedle tu dosahujú výšku až 40m s obvodom kmeňa až cez 160cm a nie sú neobvyklé aj stromy staršie, ako 300 rokov. Každý, kto má záujem spoznávať Slovensko, by mal určite zavítať aj do tohto, pre väčšinu Slovenov neznámeho regiónu s prednosťou pred dovolenkou v zahraničí. Komplex hôr na pohraničí je medzinárodná prírodná rezervácia. Na poľskej strane sa vola Bieszczadzki Park Narodowy a na Ukrajine Užanskyj Nacionaľnyj Pryrodnyj Park.

Buďme hrdí na slovenskú prírodu, lebo ju máme krásnu a v tom tkvie aj naša povinnosť ju chrániť a zveľaďovať, lebo je to naša domovina!

Richard Stohl