Zabudnutí hrdinovia

Asi len málokto z vás vedel, že iba pár desiatok kilometrov za poľskou hranicou sa nachádza tak jedinečné miesto, akým je cintorín slovenskej armády z obdobia druhej svetovej vojny. Práve tu položilo 32 udatných Slovákov svoj život za oslobodenie Európy od boľševizmu.

V roku 1941 nemecká ríša začala ťaženie proti Sovietskemu zväzu známe ako „operácia Barbarosa“. Na jej stranu sa už pri počiatku pridala aj slovenská armáda, konkrétne Rýchla skupina (RS). Prvým kľúčovým krokom pri invázii bolo prekonanie tzv. „Molotovovej línie“, a síce komplexu železobetónových bunkrov rozprestierajúcich sa po východnom brehu rieky San, t. j. západnej hranice Sovietskeho zväzu. Lenže každá bitka prináša svoje obete…

Pôvodný pomník nevyhovoval boľševistickej propagande, a preto, čo sa nepodarilo zničiť Červenej armáde „oslobodzujúcej“ Poľsko, to dokonala NKVD. No v polovici 90. rokov bol cintorín obnovený pričinením Ministerstva obrany SR v spolupráci s mestom Sanok. Dnes sa o jeho zachovanie stará prešovský klub ZV SR.

Touto cestou vyzývam všetkých vlastencov, aby si spravili čas a zašli na toto miesto pripomenúť si odvahu našich hrdinov.

Oni umreli preto, aby sme my žili.

Poloha slovenského vojenského cintorína 1939 – 1945:

Zobraziť Slovenský vojenský cintorín na väčšej mape

Majo

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.