Prehliadka v Zaježovej

Nedeľný deň patril jarnej exkurzii po Zaježovej. Zaježová je oblasť lazov patriaca pod neďalekú obec Pliešovce, ktorá je vzdialená asi 15 km od Zvolena. Výnimočná je tým, že aj v súčasnosti to v nej naplno žije. Aj keď mnoho lazov sa po rokoch sťahovania obyvateľstva do väčších miest a úpadku poľnohospodárstva zmenilo na víkendové chatové oblasti, Zaježová je pravý opak.

Prehliadku sme začali v jej časti z názvom Podsekier, po úvode sme sa vybrali kúsok lúkou, kúsok lesom na Sekier, ktorý bol prvým projektom pre partiu nadšencov pre tradičný sebestačný život, no ako sa sami presvedčili – ten nie je až taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať. Po predstavení priestorov gazdovstva, kde si je možné aj pre mestských ľudí vyskúšať dnes už čoraz vzácnejší ťažký život gazdov-lazníkov, sme sa lesom vydali k ďalšiemu domu postavenému z dreva, slamy a hliny, ktorý demonštroval, že aj v dnešnej dobe sa dá postaviť obydlie ohľaduplné k prírode a životnému prostrediu a zároveň funkčné. Prehliadka po menšej prestávke pokračovala k novému projektu v Zaježovej, a to k domu, ktorý je síce maličký, ale mal by spĺňať nároky pre pár s jedným dieťaťom po ekonomickej, ale aj praktickej stránke. Ako som sa dozvedel, po dokončení tohto domu by sa malo pokračovať vo výstavbe ešte ďalších domov tohto typu. Po malom pohostení a prehliadke v dome podsekierčana sme sa presunuli do centra Zaježovej, kde nám bol predstavený projekt potravinovej banky, škôlky a školy. Posledná zastávka bola vo vzdelávacom centre Polomy.

Táto krásna inšpiratívna exkurzia vo mne zanechala dobrý dojem a predložila predo mňa nové výzvy a ciele, vlastne nie len predo mňa, ale pred nás všetkých. Koho táto téma zaujala, viac informácií získa na www.zajezka.sk.

Maroš Ambróz

 

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.