Richnava = demokracia v praxi.

Účelom tohoto zamyslenia je poukázať na pravú tvár demokracie a na charakter jej výsledkov v praxi. Ako sme sa už mnoho krát presvedčili, demokracia chybí v každej oblasti tejto spoločnosti. Skôr, či neskôr sa zvrhne do nejakej extrémnej formy. Ako hovorí Platón paraf., „sa zmení na tyraniu“, (odporúčam si prečítať Platónovu Ústavu, ktorá celú demokraciu krásne popisuje).
Pred nedávnom sa konali komunálne voľby, kde sa v mnohých obciach na Slovensku dostali na „starostovskú“ stoličku „Páni Cigani“. Takým typickým príkladom je obec pri Krompachoch Richnava, v ktorej o 11 hlasov vyhral „Pánko Cigánko“. Na tom by nebolo nič zlé, keby bol „Pánko“ aj tak trochu ani nie že vzdelaný, ale skorej schopný takejto funkcie. Vyučený tesár nám ale hneď na prvej, ustanovujúcej schôdzi ukázal, že nevie ani svoju prísahu prečítať a nebolo to spôsobene trémou, ale negramotnosťou.

Dokonca po akte prísahy nasledoval potlesk, len neviem, akého charakteru, lebo potlesk symbolizuje šťastie a uznanie úspechu, myslím, že nič z toho sa neodohralo, skôr naopak, je čas mať hlavu v smútku, (treba sa pripraviť na legalizáciu richnavskej cigánskej osady a všetko čo s tým súvisí). Demokracia sa prejavila, hlas vysokoškolsky vzdelaného, inteligentného človeka ma takú istú váhu, ako hlas negramotného ………Výsledok hovorí za všetko.
Po potlesku pokračovalo zasadnutie obecného zastupiteľstva, ktoré vyzeralo ako z tragikomickej komédie. Veď posúďte sami:

Záver je taký – demokracia sa sama zabije práve preto, lebo sa ňou potlačuje to, čo je prirodzené a pozdvihuje to, čo prirodzene nie je. Hovorí sa, že voda si vždy cestu nájde a naša myšlienka nacionalistická myšlienka slobody, spravodlivosti a pravdy je ako tá voda.
Maroš Ambróz